Yumurtaları olgunlaştırmak için yapılan iğneden (Ovitrelle, pregnyl) 32-36 saat sonra yumurta toplama işlemi yapılır. Yumurta toplanması işlemi kliniğimiz ameliyathanesinde vajinal ultrasonografi eşliğinde iğne ile anestezi altında yapılır ve toplanan yumurtalar aynı anda embriyoloji laboratuarına iletilir. Her iki yumurtalıktan yumurta toplanması işlemi yaklaşık 15-30 dakika sürer. İşlem tamamlandığında hasta dinlenme odasına alınır.
Yumurta toplama günü çiftler bir önceki akşam saat 24.00 den itibaren hiçbir şey yiyip içmeden, aç olarak bildirilen saatte tüp bebek merkezimizde bulunmalıdır. Eşinizin yumurta toplama işlemi öncesinde 3 ila 5 günlük cinsel perhizde olması gereklidir. Spermler, masturbasyon aracılığı ile erkek için özel hazırlanmış sperm verme odasında eşiniz tarafından özel bir kap içerinde verilir ve sıvılaşma olması beklenir. Sıvılaşan meni sperm sayısı, hareketliliği ve şekli yönünden incelenir ve daha sonra laboratuarda çeşitli işlemlerden geçirilerek en kaliteli spermler seçilir.
Toplanan yumurtalar ilk olarak temizlenir, kültür sıvısının içine konarak inkübatör denilen özel sıcaklıktaki dolaplara konulur. İnkübatör, sıcaklığı 37 oC, karbondioksit oranını da %5 - 6 düzeyinde sabit tutar. Olgun yumurta hücreleri 4-6 saat sonra döllenme için hazır hale gelir. Uyarılma sonrası çapı 18-22 mm arasında olan yumurtaların yaklaşık %80’inden döllenmeye uygun olgun yumurta elde edilebilir. Daha sonraki işlemler tüp bebek veya mikroenjeksiyon yapılmasına göre farklılık gösterir.
Yumurta toplama işlemi sonrasında hastada sızıntı ya da damla tarzında vajinal kanama, kasık ağrısı olabilir. Bu yakınmalar konusunda hasta bilgilendirilip gerekli açıklamalar yapılarak aynı gün evine gönderilir.