IVM (İn vitro maturasyon)
IVM de kısa süreli yumurtalık destek tedavisi kullanarak veya hiç ilaç kullanılmadan toplanan olgunlaşmamış yumurtalar laboratuar ortamında olgunlaştırılır ve eşinizin spermleri ile döllenerek rahim içine transfer edilir. Bu teknik polikistik over sendromu denen ve yumurtalıkları uyaran ilaçların etkisine aşırı hassas hastalarda uygulanabilir. Bu tip hastalarda ovarian hiperstimülasyon sendromu (OHSS) adı verilen ve hastaneye yatarak tedavi gerektirebilen bir duruma yatkınlık artmıştır ve bu hastalarda özellikle gebelik gelişirse gebeliğe bağlı hormonlar uyarılmış olan yumurtalıkları daha da uyararak karın boşluğu içine sıvı sızmasına ve kanda pıhtılaşma problemlerine yol açmaktadır. IVM halen dünyada az sayıda merkezde uygulanmaktadır ve gebelik oranları ilaç ile yapılan tüp bebeğe oranla daha düşüktür. Ayrıca bazı kaynaklarda belirtildiği gibi bu yöntemin daha önce başarısız tüp bebek denemesi öyküsü olan kadınlarda kullanımı ile ilgili de bilimsel bir kanıt yoktur
Endometrial Ko-Kültür(Yapay Rahim)
Adetin 21. günü rahim iç tabakasından (endometrium) örnek alınarak bu parçanın laboratuarda kültüre edilmesi ve embriyoların bu kültür ortamında geliştirilmesi olarak tarif edilebilir. Bu yöntemin tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı olan olgularda ve embriyo kalitesi kötü olgularda kullanıldığında başarı şansını artırdığını gösteren çalışmalar vardır..
Embriyo yapıştırıcısı
Özellikle ileri yaştaki kadınlarda ve tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı olan çiftlerde embryo glue adı verilen yapıştırıcının kullanılması ile gebelik oranlarında artma olduğunu gösteren çalışmalar vardır.
Lenfosit aşısı
Babadan alınan kan içinden izole edilen lenfosit hücreleri annede cilt altına verilerek bağışıklık sistemi modifiye edilebilmektedir. Tekrarlayan gebelik kayıpları olan çiftlerde önerilmiş; ancak bu çiftlerde bile etkinliği kanıtlanmamış bir tedavi yöntemidir.
Assisted Hatching (Destekli yerleştirme)
Destekli yerleştirme embriyo dış zarının inceltilmesi ve embriyonun rahim içinde tutunma olasılığının artırılmasıdır. Bu yöntemde embriyoları çevreleyen zar üzerinde delik açılmakta veya zar inceltilmektedir. İşlem kimyasal, mekanik veya laser ile yapılabilir. İleri kadın yaşı (38 yaş ve üstü), daha önce tüp bebek başarısızlığı öyküsü, embriyo dış zarının kalın olduğu hastalar, embriyo kalitesi kötü olan hastalar ve bazal FSH değeri yüksek olan hastalarda uygulanabilir.
PGT (Preimplantasyon genetik tanı)
Kadında veya erkekte bulgu vermeyen ancak genetik olarak aktarılan kromozom bozuklukları (dengeli translokasyon) varlığında oluşacak olan döllenmiş yumurtaların %80’inden fazlası anormal veya taşıyıcı olacaktır. Bu hastalarda genellikle tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı ya da tekrarlayan gebelik kayıpları görülür. Eğer kadının yumurtalık kapasitesi iyi ise yani fazla sayıda embriyo geliştirilebiliyorsa PGT yapılarak sağlıklı embriyoyu bulup rahim içine yerleştirmek yararlı olabilir. Bu yöntemle genellikle 8 hücreye ulaşan embriyolardan 1 hücrenin alınarak genetik yapısı incelenebilir. Tüp bebek tedavisi sırasında elde edilen embriyoların % 40-70'inde anöploidi durumu görülmektedir. Özellikle kadın yaşı>37 ise anöploidi oranı yüksektir. Embryo transferi yapılan olgularda transfer edilen embriyolar kaliteli olarak değerlendirilse bile yaklaşık %40 oranında genetik bozukluğa sahip olabilecekleri bilinmektedir. Genetik olarak sağlıklı olmayan embriyoların gebelik oluşturma ihtimali ya hiç yok ya da çok azdır. Gebelik oluştuğu takdirde ise düşük, ölü doğum veya anomalili bebek doğumu ihtimali de mevcuttur.