Çalışma Saatleri: Salı-Çarşamba - 15:00 - 19:00, Cuma - 14:00 - 19:00
+90 (212) 241 45 45
        +90 (530) 661 93 92

Düşük Tehdidi

Düşük Tehdidi

Erken gebelik haftalarında görülen rahim ağzında açılma olmadan ağrılı veya ağrısız vajinal kanama düşük tehdidi olarak adlandırılır. Tüm gebeliklerin %20 ile %30’unda görülür. İstatistiklere göre düşük tehdidi geçiren hastaların gebeliklerinin yaklaşık yarısı gebeliğin kaybı ile sonuçlanırken, yarısında da gebelik devam etmektedir.

DÜŞÜK TEHDİDİNİN NEDENLERİ NELERDİR?

Birçok hastada sebep bulunamamaktadır. Düşükle ilişkili olmayan enfeksiyon, hormonal değişiklikler, endometriozis, cinsel ilişkiye bağlı servikal inflamasyon, polipler, kist ve myomlar gibi birçok sebep kanamaya yol açabilir.

DÜŞÜK TEHDİDİ TANISI NASIL KONUR?

Gebelik ve vajinal kanama şikayeti ile başvuran hastada yapılması gereken vajinal muayeneyi takiben erken haftalarda vajinal ultrasonografi ile detaylı değerlendirmedir.

Vajinal muayenenin ve vajinal ultrasonografinin düşüğü arttırıcı etkisi yoktur.

Spekulum muayenesi ile kanamanın rahim içinden gelip gelmediği tespit edildikten sonra pelvik muayene yapılarak uterusun boyutu ve servikal açıklık olup olmadığı değerlendirilir.

Ultrasonografik olarak veya doppler ile bebeğin kalp atımları değerlendirilir.

DÜŞÜK TEHDİDİ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Kanama miktarı minimal olduğu ve bebek de sağlıklı olduğu taktirde bekle ve gör yaklaşımı uygundur. Aktivite kısıtlanır, cinsel ilişki yasaklanır. Kanamanın derecesine göre aktivite kısıtlamasının derecesi de artabilir. Hastanın ağır yük kaldırmak ve ağır iş yapmaktan kaçınması gerekir

Progesteron hormonunun düşük olduğu bilinen hastalarda 2.trimestere kadar progesteron desteği yapılabilir.

 

Online Randevu

Randevu almak için lütfen iletişime geçiniz.